WT Bevel kende zijn ontstaan toen bij Eddy Merckx het vuur van de kannibaal begon uit te doven. Tijdens de gloriejaren van het Belgisch wielrennen begon het recreatief fietsen of wielertoerisme te ontluiken in België. 

In Herenthout waren al enkele "toeristenclubs" en in 1977 werd ook Wielertoeristen Bevel onder de doopvont gehouden. Café Football in Bevel City werd de eerste vaste stamplaats, in tijden dat er nog heel wat cafés waren in Bevel.

In de begintijden van WT Bevel werd de koersfiets eind oktober nog aan de haak gehangen en pas eind februari opnieuw vanonder het stof gehaald. De leuze "een goeie winter maakt de zomer" was toen nog niet ingeburgerd. In de winter werd wel een zevenkamp georganiseerd rond de terreinen van KFC Bevel.

Al snel hunkerden de toenmalige Bevelse wielertoeristen naar andere uitdagingen dan de vlakke wegen in de provincie Antwerpen en de Brabantse heuvels. 

Een eerste rit in de Ardennen was al snel een feit. Maar ook Dedenborn in de Duitse Eifel werd een vaste jaarlijkse trekpleister. Tot in het begin van de 21ste eeuw was deze rit één van de hoogtepunten van het Bevelse wielerseizoen.